Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré
Suroviny
- 450 g Mandle
- 80 g Cukr krupice
- 30 g Máslo čerstvé
- 450 g Sýr Lučina - termizovaný
- 170 g Cukr moučkový
- 340 g Smetana 16% (pochoutková)
- 60 g Čokoláda na vaření
- 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 5 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 kg Jahody zahradní
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 40 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 34.9 mg
- Draslík 523.2 mg
- Vláknina 16446.7 mg
- Vitamín A 16446.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98 mg
- Vitamín E 10.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdřive si připravíme mandlový korpus: troubu předehřejeme na 200°C. Dortovou formu vytřeme máslem a položíme ji na plech. V mixéru rozmixujeme oloupané, na kousky pokrájené mandle, cukr, špetku soli, pak přidáme na kousky pokrájené máslo a směs mixujeme krátce - až se nám spojí. Vyklopíme ji do vymazané formy a dáme péct dozlatova, přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme ve formě na plechu a odložíme ho stranou. Troubu snížíme na 180°C.
-
2
Připravíme si jahodové pyré: očištěné a omyté jahody rozkrájíme, a v kastrólu je pomalu vaříme za častého promíchání tak dlouho, až budou mít 1/3 objemu, přidáme cukr, promícháme a vaříme jen 2-3 minuty, aby se cukr rozpustil. Nakonec do jahod zamícháme citrónovou šťávu, jahody odstavíme z plotny, necháme je vychladnout a metličkou je rozšleháme.
-
3
V druhé míse vyšleháme čerstvý sýr Lučinu s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, vejce, sůl, pak zakysanou smetanu a znovu směs vyšleháme. Potom zlehka po částech přimícháme jahodové pyré. Vzniklý krém nalejeme na mandlový korpus. Plech vložíme do trouby, na plech nelejeme vodu do 2/3 výšky formy a pečeme přibližně 40-45 minut.
-
4
Než se dort upeče, připravíme si asi 10 minut před dopečením čokoládovou polevu: na kousky rozlámanou čokoládu dáme do misky, ve sklenici rozšleháme čerstvé vajíčko a v rendlíku pŕivedme k varu smetanu. Za stálého míchání vroucí smetanu nalejeme na čokoládu, jakmile se čokoláda rozpustí, zašleháme do polevy jen 1/2 vajíčka.
-
5
Upečený dort polijeme polevou a dáme ho do lednice alespoň na 6-8 hodin zatuhnout.
-
6
Nejlépe bude, když dort budeme podávat až druhý den.