Čekanka po italsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 706 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 70 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 95.8 mg
- Draslík 228 mg
- Vláknina 7632 mg
- Vitamín A 7632 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné, omyté čekankové puky rozřízneme podélně na poloviny. Pekáč vytřeme máslem (40g), na něj poklademe čekanku řezy vzhůru. Z chemicky neošetřeného citrónu do misky nastrouháme kůru a šťávu vymačkáme do skleničky. Prorostlý špek pokrájíme na malé kostičky, z omyté petrželky setřepeme vodu a posekáme ji nadrobno. V míse promícháme čerstvou strouhanku se slaninou, petrželkou, nastrouhanou citrónovou kůrou, solí, pepřem, chilli a 1/2 nastrouhaného sýra.
-
2
Čekanku posypeme připravenou strouhankou, poklademe na ni plátky másla (50g), pokapeme citrónovou šťávou, pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 190°C. Budeme ji péct 40 minut, poté pekáč vyjmeme, čekanku polijeme smetanou a vrátíme ji nazpět do trouby. Budeme ještě péct přibližně 15-20 minut, do doby, až bude mít zlatou kůrku. Upečenou čekanku rozdělíme na talíře a hned servírujeme.