Čekanka po italsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 100 g Špek
  • 100 g Sýr Gran Moravia
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 ks Čekanka
  • 1 ks Citrony
  • 3 špetka Sůl bylinková
  • 3 špetka Pepř citronový
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 706 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 70 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 95.8 mg
  • Draslík 228 mg
  • Vláknina 7632 mg
  • Vitamín A 7632 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné, omyté čekankové puky rozřízneme podélně na poloviny. Pekáč vytřeme máslem (40g), na něj poklademe čekanku řezy vzhůru. Z chemicky neošetřeného citrónu do misky nastrouháme kůru a šťávu vymačkáme do skleničky. Prorostlý špek pokrájíme na malé kostičky, z omyté petrželky setřepeme vodu a posekáme ji nadrobno. V míse promícháme čerstvou strouhanku se slaninou, petrželkou, nastrouhanou citrónovou kůrou, solí, pepřem, chilli a 1/2 nastrouhaného sýra.

  • 2

    Čekanku posypeme připravenou strouhankou, poklademe na ni plátky másla (50g), pokapeme citrónovou šťávou, pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 190°C. Budeme ji péct 40 minut, poté pekáč vyjmeme, čekanku polijeme smetanou a vrátíme ji nazpět do trouby. Budeme ještě péct přibližně 15-20 minut, do doby, až bude mít zlatou kůrku. Upečenou čekanku rozdělíme na talíře a hned servírujeme.

Komentáře k receptu