Zdravé jogurtové muffiny s malinami
Suroviny
- 300 g Maliny
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 180 g Mouka polohrubá
- 60 g Cukr krupice
- 380 g Smetanový jogurt z Valašska
- 75 g Máslo
- 50 g Cukr krystal
- 70 g Mouka polohrubá
- 65 g Máslo
- 2 kávová lžička Vanilkový cukr
- 2.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr moučka
- 1 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 193 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 4 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 27.3 mg
- Draslík 51.5 mg
- Vláknina 2061.7 mg
- Vitamín A 2061.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V sítu propláchneme čerstvé maliny, necháme je okapat. Odebereme 18 největších malin, které nakonec použijeme na ozdobu.
-
2
Připravíme si drobenku: do mísy nasypeme cukr krystal, jemně nastrouhaný kokos, polohrubou mouku a směs promícháme s na kostičky nakrájeným máslem. Pomocí prstů vše spojíme na jemnou drobenku. Troubu dáme předehřát na 180°C.
-
3
V míse vyšleháme kvalitní bílý smetanový jogut s smoučkovým cukrem a 1/2 rozmačkaných malin. Pak do rozšlehaného jogurtu přimícháme vlahé rozpuštěné máslo a vajíčka. Vše dobře smícháme. Do druhé mísy dáme prosátou hladkou a polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli, cukr, vanilkový cukr a směs znovu promícháme. Přimícháme 2/2 malin. V sypké směsi s malinami uděláme důlek a postupně přimícháme tekutou směs. Vznikne hladké těsto. Těsto nesmíme přešlehat
-
4
Těsto polévkovou lžicí rozdělíme do formiček do 2/3, posypeme drobenkou, formičky poklademe na plech a pečeme při 180°C přibližně 20-25 minut dozlatova.
-
5
Upečené mufiny necháme chvíli vychladnout, pak je vyjmeme. Každou ozdobíme malinou a podáváme.