Čokoládový piškot s višněmi a zmrzlinou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Máslo
  • 50 g Kakao
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 50 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Vanilkový cukr
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Višně
  • 5 polévková lžíce Zmrzlina čokoládová
  • 14 polévková lžíce Smetana 12%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 995 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 56 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 104.9 mg
  • Draslík 427.3 mg
  • Vláknina 10345 mg
  • Vitamín A 10345 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si višňový sirup: myté višně (bez stopek) necháme v sítu okapat, pak je rozkrojíme na poloviny a vypeckujeme. Dáme je do rendlíku, přisypeme cukr a zalijeme vodou. Promícháme a při mírné teplotě je přivedeme k varu. Pomalu je vaříme do změknutí asi 6-10 minut podle druhu. Občas směs promícháme, ale nesmí se rozvařit. Třešně scedíme a šťávu znovu přivedeme znovu pomalu k varu. Vaříme asi 6-10 minut, až vznikne hustší sirup. Rendlík se sirupem odstavíme z plotny a do něj zlehka zamícháme uvařené višně.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 180°C. Menší plech si vyložíme pečícím papírem.

  • 3

    Připravíme těsto: do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce rozklepneme, oddělíme zvlášť pečlivě žloutky a bílky. V druhé míse utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Do utřeného másla postupně přimícháme žloutky a směs vyšleháme do pěny. Nakonec zamícháme kakao. Do menší misky si nalámeme kvalitní čokoládu, přidáme 2 lžíce smetany a v mikrovlnné troubě čokoládu rozpustíme (asi 1-1,5 minuty při 600W). Čokoládu necháme chvilku vychladnout. Mezitím vyšleháme bílky na tuhý sníh. Žloutkovou pěnu promícháme s rozpuštěnou čokoládou, pak přimícháme postupně mouku a nakonec sníh z bílků.

  • 4

    Těsto nalijeme na plech do výšky přibližně do 2 cm. Pečeme při 170°C 25-30 minut dozlatova. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme párátkem - těsto se nesmí lepit. Plech s upečeným těstem zakryjeme pečícím papírem nebo mřížkou, opatrně ho překlopíme.

  • 5

    Ještě teplý upečený piškot nakrájíme úhledně na čtverce a dáme je na servírovací talířky. Na každou porci naneseme polévkovou lžicí kopeček čokoládové zmrzliny, kterou ozdobíme višněmi s teplým sirupem.

Komentáře k receptu