Čokoládový piškot s višněmi a zmrzlinou
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo
- 50 g Kakao
- 100 g Čokoláda na vaření
- 50 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Vanilkový cukr
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Višně
- 5 polévková lžíce Zmrzlina čokoládová
- 14 polévková lžíce Smetana 12%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 995 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 16 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 104.9 mg
- Draslík 427.3 mg
- Vláknina 10345 mg
- Vitamín A 10345 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si višňový sirup: myté višně (bez stopek) necháme v sítu okapat, pak je rozkrojíme na poloviny a vypeckujeme. Dáme je do rendlíku, přisypeme cukr a zalijeme vodou. Promícháme a při mírné teplotě je přivedeme k varu. Pomalu je vaříme do změknutí asi 6-10 minut podle druhu. Občas směs promícháme, ale nesmí se rozvařit. Třešně scedíme a šťávu znovu přivedeme znovu pomalu k varu. Vaříme asi 6-10 minut, až vznikne hustší sirup. Rendlík se sirupem odstavíme z plotny a do něj zlehka zamícháme uvařené višně.
-
2
Troubu předehřejeme na 180°C. Menší plech si vyložíme pečícím papírem.
-
3
Připravíme těsto: do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce rozklepneme, oddělíme zvlášť pečlivě žloutky a bílky. V druhé míse utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Do utřeného másla postupně přimícháme žloutky a směs vyšleháme do pěny. Nakonec zamícháme kakao. Do menší misky si nalámeme kvalitní čokoládu, přidáme 2 lžíce smetany a v mikrovlnné troubě čokoládu rozpustíme (asi 1-1,5 minuty při 600W). Čokoládu necháme chvilku vychladnout. Mezitím vyšleháme bílky na tuhý sníh. Žloutkovou pěnu promícháme s rozpuštěnou čokoládou, pak přimícháme postupně mouku a nakonec sníh z bílků.
-
4
Těsto nalijeme na plech do výšky přibližně do 2 cm. Pečeme při 170°C 25-30 minut dozlatova. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme párátkem - těsto se nesmí lepit. Plech s upečeným těstem zakryjeme pečícím papírem nebo mřížkou, opatrně ho překlopíme.
-
5
Ještě teplý upečený piškot nakrájíme úhledně na čtverce a dáme je na servírovací talířky. Na každou porci naneseme polévkovou lžicí kopeček čokoládové zmrzliny, kterou ozdobíme višněmi s teplým sirupem.