Dort s rebarborou a sněhem
Suroviny
- 150 g Mouka polohrubá
- 125 g Máslo čerstvé
- 125 g Cukr krupice
- 60 g Maizena - kukuřičný škrob
- 500 g Reveň (Rebarbora)
- 120 g Cukr krupice
- 60 g Med včelí
- 20 g Mandle
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.25 kávová lžička Hřebíček mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Citron
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 21 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 147.7 mg
- Draslík 346.4 mg
- Vláknina 4939.2 mg
- Vitamín A 4939.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu vymažeme 10 g másla.
-
2
Mandle oloupeme, nakrájíme na lupínky a na suché pánvi lehce opražíme.
-
3
Rebarboru opláchneme, oloupeme vlákna a rebarboru nakrájíme na plátky asi 2,5 cm široké. Citron dobře omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Dvě vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
-
4
Žloutky spolu se zbylým vejcem a ostatními surovinami vypracujeme do hladkého těsta.
-
5
Hotové těsto dáme do formy, poklademe rebarborou, posypeme asi 100 g cukru a pečeme přibližně 40 minut.
-
6
Bílky s citronovou šťávou ušleháme do pevného sněhu. Dort sněhem ozdobíme podle vlastního vkusu a pečeme ještě asi čtvrt hodiny.
-
7
Upečený dort necháme ve formě zchladnout asi 15 minut, poté vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
-
8
Boky dortu natřeme zavařeninou a zdobíme mandlovými plátky.