Muffiny se zakysanou smetanou a čerstvými malinami
Suroviny
- 220 g Maliny
- 250 g Mouka polohrubá
- 300 g Smetana zakysaná15%
- 120 g Máslo čerstvé
- 120 g Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Jedlá soda
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Sirup malinový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 41 g
- Sodík 22 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 97.3 mg
- Draslík 170.4 mg
- Vláknina 11849 mg
- Vitamín A 11849 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 ks muffinů vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvé maliny omyjeme a necháme okapat. Do mísy nakrájíme změklé máslo, přidáme cukr, žloutek a máslo utřeme do pěny. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Těsto promícháme, přidáme zakysanou smetanu a znovu těsto dobře ruční metlou vyšleháme.
-
2
Nakonec zapracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formiček do 2/3. Maliny rozdělíme na muffiny, lehce je vtlačíme do středu těsta. Formu s muffinami vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 20-25 minut dozlatova.
-
3
Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, opatrně je vyjmeme z formy, vložíme je do papírových košíčků, pokapeme malinovým sirupem a podáváme.