Lilkové pečené řezy sypané parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Lilek
  • 200 g Mozzarella
  • 50 g Protlak rajčatový
  • 200 g Sýr Parmezán
  • 2 ks Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 381 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 802 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 34 mg
  • Draslík 113.5 mg
  • Vláknina 1805 mg
  • Vitamín A 1805 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava: Zapékací mísu vytřeme 2 lžícemi olivového oleje, troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Další 2 lžíce olivového oleje odložíme na restování zeleniny.

  • 2

    Řezy: Lilek očistíme a nakrájíme na plátky, silné asi 2 cm. Česnek utřeme, parmezán nastrouháme, mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Utřený česnek osmahneme (smažíme asi 1 minutu) na olivovém oleji ve větší pánvi. Na osmahlý česnek naskládáme vedle sebe lilkové plátky a ty opražíme z každé strany, než zkřehnou. Osmahlé plátky zeleniny přemístíme děrovanou naběračkou na ubrousek nebo papírovou podložku - abychom odsáli tuk ze zeleninových plátků.

  • 3

    Potom opečené plátky, zbavené tuku skládáme po vrstvách do zapékací mísy tak, že vrstvu plátků lilků poklademe plátky mozzarelly a tyto dvě vrstvy zalijeme rajčatovým protlakem.

  • 4

    Takto vrstvy střídáme do spotřebování všech surovin tak, abychom skončili vrstvou rajčatového pyré. Nakonec všechny vrstvy zasypeme strouhaným parmezánem, a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud sýr nezezlátne a neroztaví se. Tento pokrm chutná nejlépe horký, ale můžeme ho servírovat i studený.

Komentáře k receptu