Meruňkový koláč s ořechovou náplní
Suroviny
- 150 g Džem meruňkový
- 150 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Meruňky
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 60 g Ořechy vlašské
- 50 g Piškoty dětské kulaté
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Cukr krupice
- 20 g Kypřicí prášek do pečiva
- 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 70 g Cukr moučkový
- 40 g Želé dortové
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 30 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 76 mg
- Draslík 289.2 mg
- Vláknina 3298 mg
- Vitamín A 3298 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme do misky. Vsypeme prosátou mouku spolu s kypřicím práškem, poté cukr, přisypeme také pudinkový prášek s vanilkovým cukrem. Z těsta vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Tři čtvrtiny těsta vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 15 minut.
-
2
Do smetany v kastrůlku vsypeme cukr, přisypeme pomleté ořechy a povaříme do zahoustnutí. Stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhané piškoty, vše dobře promícháme a necháme náplň vychladnout.
-
3
Ze zbylého těsta vytvarujeme dlouhý pás, kterým obložíme do výšky 2 cm stěny dortové formy. Připravenou náplň rozložíme na předpečený korpus v dortové formě. Na povrch náplně poskládáme půlky vypeckovaných meruněk.
-
4
Naplněnou formu vložíme opět do předehřáté trouby. Při 180 stupních dopečeme ještě 30 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme mírně vychladnout, uvolníme formu a počkáme, až koláč volně vychladne. Do kastrůlku vlijeme vodu, přisypeme dortové želé, cukr a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme želé. Připraveným želé přelijeme povrch upečeného koláče a necháme zatuhnout.
-
5
Poté koláč krájíme na úhledné trojúhelníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířích.