Salát z exotického ovoce se zmrzlinou
Suroviny
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 300 g Zmrzlina vanilková
- 60 ml Víno Saké
- 30 ml Citronová šťáva
- 50 ml Čaj citrusový
- 4 ks Kiwi
- 10 ks Liči
- 2 ks Jablka
- 3 dl Voda pitná
- 1 kg Meloun vodní
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Sirup javorový
- 3 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 25 g
- Sodík 52 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 119 g
- Cholesterol 67.8 mg
- Draslík 1274 mg
- Vláknina 19964.7 mg
- Vitamín A 19964.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 366.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku přivedeme vodu k varu. Zmenšíme oheň, do vody přidáme med, citrónovou šťávu, čaj, víno saké a opět přivedeme k varu. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
-
2
Meloun překrojíme, podélně nakrájíme na pásy, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kiwi oloupeme, nakrájíme na tenké pásky. Liči, spolu s jablky oloupeme, liči vypeckujeme, jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejné kousky.
-
3
Meloun, kiwi, liči, jablka dáme do vhodné misky a promícháme. Sezamové semínka opražíme na suché pánvi a přimícháme do salátu. Všechno ovoce přelijeme vychladlou šťávou, promícháme a necháme celou noc marinovat. Po dobu marinovaní salát občas promícháme.
-
4
Těsně před podáváním salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře anebo do salátových misek. Ke každé položíme kopeček vanilkové zmrzliny, ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.