Brusinkový kynutý zákusek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 175 g Mouka polohrubá
  • 10 g Droždí
  • 300 g Brusinky
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 488 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 171 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 163.6 mg
  • Draslík 118.1 mg
  • Vláknina 2481.5 mg
  • Vitamín A 2481.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 266 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brusinky necháme okapat, dáme je do mísy a prosypeme je cukrem. 2 lžíce brusinek si odložíme na ozdobu.

  • 2

    Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, špetku soli, cukr, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat mouku a těsto vymícháme dohladka. Dortovou formu si vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme ji jemnou strouhankou. Po celém povrchu těsta nasypeme brusinky.

  • 3

    Těsto dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova asi 20 minut. Poté formu s těstem necháme vychladnout.

  • 4

    Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, do které zamícháme 1 lžíci práškového cukru.

  • 5

    Připravíme si cukrovou polevu s rumem: moučkový prosátý cukr v misce smícháme s 1 lžičkou Maizeny, 1 lžící mléka, 1 lžící rumu a dobře promícháme. Povrch těsta polijeme polevou, kterou necháme zatuhnout. Těsto nakrájíme na dílky a podáváme ozdobené šlehačkou a brusinkami.

Komentáře k receptu