Pikantní hořčice ke grilovanému masu
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 400 g Cibule
- 200 g Fazolky ve slaném nálevu - sterilované
- 250 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 400 g Kedlubna
- 400 g Květák
- 400 g Mrkev kořen
- 750 g Hořčice plnotučná
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 6 l Voda pitná
- 2 dl Ocet jablečný
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 177 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 97 g
- Sodík 286 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 345.6 mg
- Vláknina 9473.1 mg
- Vitamín A 9473.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, kedlubnu a celer očistíme, nakrájíme na malé kousky. Květák omyjeme, rozdělíme růžičky, které ještě rozřízneme na půlky. Cibuli s česnekem oloupeme, cibuli nakrájíme na tenké proužky, česnek na tenké plátky. Každou zeleninu uvaříme zvlášť ve vodě s 1 lžičkou solí a 1 lžící octa doměkka. Vaříme přibližně po 15 minutách. Potom zeleninu scedíme a dáme do přiměřeně velké misky.
-
2
V jiné misce důkladně rozmícháme podle vlastní chutě hořčici, ocet, chilli koření, pepř a sůl. Do hořčicové směsi vsypeme scezený hrášek, scezené fazolky a promícháme. Nakonec přimícháme připravenou vařenou a na malé kousky nakrájenou všechnu zeleninu. Vše ještě jednou zlehka promícháme.
-
3
Připravenou směsí naplníme skleníčky, které ihned zavíčkujeme. Naskládáme je do zavařovacího hrnce a při 90°C sterilizujeme 10 minut. Skleníčky vytáhneme, necháme vychladnout. Poté je uskladníme na chladném místě.