Maďarský kečup
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 kávová lžička Kari koření
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 6 ks Jablka
- 6 ks Kapie
- 2 stroužek Česnek
- 2.2 dl Ocet kvasný lihový
- 3 kg Rajčata
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 77 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 1 g
- Sodík 90 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 454.7 mg
- Vláknina 6716.5 mg
- Vitamín A 6716.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata, jablka, kapie, celer omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a všechnu zeleninu dáme do hrnce. Cibuli a česnek oloupeme, drobně nakrájíme a přidáme do hrnce se zeleninou. Všechno osolíme a na mírném ohni za občasného promíchání suroviny vaříme 30-40 minut do rozvaření. Potom vše rozmixujeme, přes sítko propasírujeme, odpad vyhodíme a čistou šťávu vlijeme zpátky do hrnce.
-
2
Do šťávy v hrnci přidáme mletou papriku, kari koření, muškátový oříšek, skořici, cukr. Vlijeme ocet a za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí šťávy. Vaříme přibližně 15-20 minut. Před dovařením přisypeme pepř a kečup, ochutnáme a podle potřeby můžeme ještě dochutit. Hrnec stáhneme ze sporáku.
-
3
Ještě horký kečup naplníme do teplých skleniček. Víčky je uzavřeme, položíme víčky dolů. Potom je obrátíme, necháme vychladnout a odložíme na chladné místo.