Kečup pro labužníky
Suroviny
- 200 g Cukr krupice
- 10 g Nové koření celé
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Sorban draselný
- 5 ks Cibule
- 5 ks Jablka
- 3 stroužek Česnek
- 2.5 dl Ocet kvasný lihový
- 6 kg Rajčata
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 137 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 1 g
- Sodík 135 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 816.6 mg
- Vláknina 10310 mg
- Vitamín A 10310 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá rajčata a jablka nakrájíme na čtvrtky, které dáme do hrnce. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli s česnekem. Dále dáme do hrnce nové koření, sladkou papriku, zázvor. Všechny suroviny vaříme do jejich rozvaření. Vaříme přibližně 45 minut. Potom propasírujeme přes cedník, odpad vyhodíme a čistou šťávu vrátíme zpátky do hrnce.
-
2
Šťávu podle chutě dochutíme solí, octem a přivedeme k varu. Následně za stálého míchání přisypeme cukr a na mírném ohni povaříme 15 minut do zahoustnutí. Před dokončením vaření přimícháme do směsi sorban, dochutíme chilli kořením. Vše dobře promícháme a stáhneme z ohně.
-
3
Hotovým kečupem naplníme skleničky, které ihned zavíčkujeme. Obrátíme je víčky dolů. Potom zase otočíme obráceně, necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.