Houbovo-paprikový guláš
Suroviny
- 400 g Chléb konzumní
- 100 g Rajčata
- 700 g Houby čerstvé
- 20 g Masox
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 4 ks Paprika zelená
- 2 ks Paprika žlutá
- 4 stroužek Česnek
- 1.3 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 7 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 15 g
- Sodík 289 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 16.3 mg
- Draslík 1209.7 mg
- Vláknina 16640.8 mg
- Vitamín A 16640.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 129.3 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé houby očistíme, omyjeme a nakrájíme je na silnější plátky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Omyté zelené a žluté papriky rozkrájíme a odstraníme semínka. Větší rajče omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
V pánvi si rozpálíme 2 lžíce oleje osmažíme papriky, když mají hnědé puchýře, vyjmeme je z pánve a sloupneme z nich slupku. Potom je nakrájíme na proužky.
-
3
Do pánve přidáme zbylý olej, rozpálíme ho, na něm zpěníme cibuli dorůžova, přidáme houby a vydusíme je. Ochutíme je solí, pepřem, kmínem a mletou sladkou i pálivou paprikou. Když se začnou houby smažit, přidáme pokrájenou papriku, rajče a vše krátce restujeme. Směs poprášíme moukou, promícháme, přilijeme vroucí vodu, znovu promícháme a pomalu vaříme asi 10 minut. Na dochucení přidáme masox. Nakonec přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Guláš podáváme s chlebem.