Višňový tažený štrůdl
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Piškoty dětské kulaté
- 500 g Višně
- 2 kávová lžička Rum
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 16 g
- Sodík 33 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 42 mg
- Draslík 127.3 mg
- Vláknina 4140.6 mg
- Vitamín A 4140.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté zralé višně necháme v sítu okapat, poté je vypeckujeme a dáme do mísy. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky a odložíme je do misky.
-
2
Do další mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, vejce, lžíci cukru, lžíci citrónové šťávy a 4 lžíce teplé vody a vše promícháme. Těsto dáme na zbytkem mouky pomoučený vál a rukama ho dobře propracujeme na vláčné těsto, které se nebude lepit. Uděláme bochánek, zakryjeme ho nahřátým kastrolkem a necháme ho prohřát. Poté těsto rozválíme, přeneseme ho na větší čistou utěrku a pomocí hřbetů rukou ho tence vytahujeme. Posypeme ho rozdrobenými piškoty, pokropíme máslem (2 lžíce) a rozložíme na něj višně s ořechy. Před zavinováním boční okraje štrůdlu přehneme dovnitř (minimálně 3 cm). Postupně, pomocí utěrky štrůdl zavinujeme a těsto průběžně potíráme rozpuštěným máslem (2 lžíce). Opatrně ho přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme zbytkem másla a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme ho při 190°C-200°C přibližně 25-35 minut dozlatova.
-
3
Těsně před dopečením si v rendlíku ohřejeme 0.5 dl smetany, přidáme do ní 1/2 vanilkového cukru 1-2 lžičky rumu a promícháme. Teplý závin rumovou smetanou a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme ho teplý.