Višňový tažený štrůdl

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Piškoty dětské kulaté
  • 500 g Višně
  • 2 kávová lžička Rum
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 33 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 42 mg
  • Draslík 127.3 mg
  • Vláknina 4140.6 mg
  • Vitamín A 4140.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté zralé višně necháme v sítu okapat, poté je vypeckujeme a dáme do mísy. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky a odložíme je do misky.

  • 2

    Do další mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, vejce, lžíci cukru, lžíci citrónové šťávy a 4 lžíce teplé vody a vše promícháme. Těsto dáme na zbytkem mouky pomoučený vál a rukama ho dobře propracujeme na vláčné těsto, které se nebude lepit. Uděláme bochánek, zakryjeme ho nahřátým kastrolkem a necháme ho prohřát. Poté těsto rozválíme, přeneseme ho na větší čistou utěrku a pomocí hřbetů rukou ho tence vytahujeme. Posypeme ho rozdrobenými piškoty, pokropíme máslem (2 lžíce) a rozložíme na něj višně s ořechy. Před zavinováním boční okraje štrůdlu přehneme dovnitř (minimálně 3 cm). Postupně, pomocí utěrky štrůdl zavinujeme a těsto průběžně potíráme rozpuštěným máslem (2 lžíce). Opatrně ho přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme zbytkem másla a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme ho při 190°C-200°C přibližně 25-35 minut dozlatova.

  • 3

    Těsně před dopečením si v rendlíku ohřejeme 0.5 dl smetany, přidáme do ní 1/2 vanilkového cukru 1-2 lžičky rumu a promícháme. Teplý závin rumovou smetanou a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme ho teplý.

Komentáře k receptu