Koláč s borůvkami a tvarohem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Tvaroh tvrdý
  • 10 g Droždí
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Borůvky
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 292 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 113 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 48.6 mg
  • Draslík 132.7 mg
  • Vláknina 5183.3 mg
  • Vitamín A 5183.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané borůvky smícháme s lžící moučkového cukru.

  • 2

    Tvrdý tvaroh jemně nastrouháme a smícháme s trochou moučkového cukru.

  • 3

    Nižší hrnec nebo kulatou zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

  • 4

    V mísce rozdrobíme droždí, posypeme lžící krystalového cukru, zalijeme lžící vlažného mléka, zaprášíme moukou a kvásek necháme 15 minut na teplém místě vykynout.

  • 5

    Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vajíčko, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout.

  • 6

    Z vykynutého těsta vyválíme kulatou placku, kterou dáme do vymazaného hrnku, přimáčneme ji k stěnám a zbytek těsta, který přečnívá přes okraje zatím necháme být. Na dno nasypeme nastrouhaný tvaroh, na něj dáme borůvky a přikryjeme je těstem, které přečnívá přes okraje. Uprostřed necháme kulatý otvor o průměru přibližně 5 cm.

  • 7

    Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě, až má zlatavou barvu. Před koncem pečení jej můžeme potřít máslem nebo rozšlehaným žloutkem.

Komentáře k receptu