Šťáva z čerstvých borůvek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1253 kcal
- Sacharidy 322 g
- Tuky 2 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 322 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 390 mg
- Vláknina 24000 mg
- Vitamín A 24000 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.5 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky přebereme, očistíme, odstraníme stopky a na sítu důkladně propláchneme. Poté rozmačkáme, promícháme s cukrem a necháme cca 3 dny odstát na chladném místě. Mezitím občas zamícháme.
-
2
Na čistou nádobu připevníme plátno a necháme přes něj pomalu okapat odleželé borůvky. Šťávu přelijeme do hrnce, pomalu přivedeme k varu a povaříme cca 3 minuty. Mezitím z povrchu sbíráme pěnu. Nakonec přisypeme kyselinu citronovou a po jejím rozpuštění odstavíme.
-
3
Šťávu ještě horkou rozdělíme do vyhřátých lahví, zavíčkujeme a necháme vychladnout zabalené v dece. Odložíme na suché a temné místo.