Neředěný bezinkový mošt
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 219 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 2 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 840 mg
- Vláknina 42000 mg
- Vitamín A 42000 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 108 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Použijeme zralé plody černého bezu, propláchneme je pod tekoucí vodou, odstraníme stopky a necháme okapat. Poté rozmačkáme a odložíme na několik hodin, aby bezinky pustily šťávu. Vylisujeme a znovu necháme odstát. Jakmile se usadí kal, přecedíme přes plátno, nebo stočíme čistou šťávu gumovou hadičkou.
-
2
Zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C a teplý mošt ihned rozdělíme do vyhřátých, čistých lahví. Důkladně uzavřeme, zabalíme do deky a necháme vychladnout. Poté uchováme na chladném a temném místě. Přisladíme a rozředíme až při použití dle chuti.