Lahodný likér z lesních jahod
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 401 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 0 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0 mg
- Vláknina 4800 mg
- Vitamín A 4800 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lesní jahody (nejlépe posbírané po ránu) nahrubo rozmačkáme, dáme do nerezového hrnce a kaši zahřejeme jen na 35°C. Přidáme 2 ml pektolytického enzymu, promícháme a po 15 minutách jahodovou směs prolisujeme. Vše musí probíhat rychle.
-
2
K 700 ml šťávy velmi rychle přimícháme 300 ml 96% alkoholu. Vychladíme a necháme 24 hodin v chladu a temnu odstát. Pak přimícháme 50 g glukózy a 250 ml cukrového sirupu. Likér ochutíme kyselinou citrónovou, přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 2-3 týdny.
-
3
Do lahví můžeme přidat při konzumaci celé lesní jahody.