Třešňový likér
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 1 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 263.4 mg
- Vláknina 3960 mg
- Vitamín A 3960 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3019.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Třešně srdcovky (asi 1.8 kg), nejlépe s měkkou a tmavě zbarvenou dužinou, hned po sklizní omyjeme, odstopkujeme, rozmačkáme a odlisujeme šťávu. Aby jsme získali co nejvíce šťávy, ke směsi přidáme pektolytický enzym (2 ml/litr), promícháme a po 30 minutách odlisujeme. Potom šťávu stočíme. Šťáva musí být naprosto čistá, zbavena všech pevných součástí. K docílení takto upravené šťávy ji přecedíme přes jemný nylonový sáček nebo jemné síto.
-
2
Ve větším nerezovém hrnci zahřejeme 1 litr čisté třešňové šťávy na 100°C a pomalu vaříme, až jí bude 800 ml. Přidáme kyselinu citronovou a podle chuti 100-300 g cukru.
-
3
Po ochlazení na 40°C smícháme 700 ml šťávy s 300 ml vysokoprocentní třešňovice (destilátu min. 80% objem. jednotek. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.