Koláčky se žloutkovým krémem a malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 90 g Cukr krupice
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 g Máslo tradiční
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.2 dl Mléko plnotučné
  • 2.8 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Maliny
  • 2 polévková lžíce Sirup malinový
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 2 polévková lžíce Koňak vaječný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 564 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 423.5 mg
  • Draslík 44.7 mg
  • Vláknina 11790.7 mg
  • Vitamín A 11790.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 124.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si žloutkový krém: v míse si utřeme 5 čerstvých žloutků s krupicovým cukrem a 2 lžícemi vaječného koňaku do pěny. V kastrolku se silným dnem si přivedeme téměř k varu mléko se smetanou. Hned ho přecedíme přes síto a za stálého šlehání přiléváme k žloutkům. Přidáme vanilkovou příchuť a krém vyšleháme. Pak ho zakryjeme a odložíme do chladničky.

  • 2

    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťáv a s 2 lžícemi minerální vody. Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky a těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na koláčky.

  • 4

    Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky. Celkem by mělo být asi 16 kusů, podle síly vyváleného těsta.

  • 5

    Krém naneseme lžičkou do koláčků, (přibližně do 2/3). Koláčky dáme na plech do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 15-20 minut dozlatova.

  • 6

    Omyjeme a osušíme maliny. Když jsou upečené koláčky vychladlé, krém okapeme malinovým sirupem, ozdobíme malinami a servírujeme.

Komentáře k receptu