Drobenkový koláč se švestkami
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr krystal
- 50 g Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Švestky
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 574 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 27 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 82.3 mg
- Draslík 212.8 mg
- Vláknina 4625.3 mg
- Vitamín A 4625.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, lžíci citronové kůry, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
4
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
-
5
Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
-
6
Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, skořicový cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
-
7
Na náplň omyjeme a osušíme masité švestky, rozkrájíme je a vypeckujeme. Dáme je do mísy, přidáme 250 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce rumu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme a švestky rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
-
8
Upečený koláč podáváme vychlazený.