Koláč se smetanovo-čokoládovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Jahody zahradní
  • 130 g Sušenky s kousky hořké čokolády
  • 120 g Čokoláda na vaření
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 170 g Čokoláda bílá
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 2 polévková lžíce Rum bílý
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Sirup javorový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 616 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 23 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 94.4 mg
  • Draslík 33.7 mg
  • Vláknina 10500 mg
  • Vitamín A 10500 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru).

  • 2

    Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 3

    Rozláme čokoládu na vaření a dáme ji do mísy. V rendlíku si přivedeme k varu 1.2 dl smetany, potom ji hned nalijeme na rozlámanou čokoládu a mícháme ji do doby, až se úplně rozpustí. Čokoládovou smetanu dáme na 30 minut do chladničky, vychlazenou rozetřeme na upečený koláčový korpus.

  • 4

    Znovu si dáme do rendlíku 2.4 dl smetany a přivedeme ji k varu. Přimícháme 2 lžíce rumu a hned ji nalijeme do mísy s nalámanou bílou čokoládou. Mícháme do doby, až se čokoláda rozpustí. Potom ji odložíme do chladničky na 30 minut vychladit.

  • 5

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem).

  • 6

    Na ozdobení koláče si omyjeme a osušíme jahody. Na vychlazený koláč s čokoládovým krémem natřeme krém z bílé čokolády. Koláč ozdobíme šlehačkou, kterou pokapeme ozdobně javorovým sirupem, ozdobíme jahodami a podáváme.

Komentáře k receptu