Sněhový koláč s rebarborou a jahodami
Suroviny
- 450 g Reveň (Rebarbora)
- 150 g Jahody zahradní
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 90 g Cukr krupice
- 120 g Máslo čerstvé
- 230 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cukr skořicový
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 28 g
- Sodík 119 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 128.6 mg
- Draslík 441.8 mg
- Vláknina 5906 mg
- Vitamín A 5906 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na 1-1.5 cm kousky.
-
2
Dáme ji do mísy a přelijeme sirupem, který jsme si uvařili ze 4 dl vody, 2 lžic rumu a 230 g krystalového cukru. Rebarboru marinujeme minimálně 12 hodin.
-
3
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody.
-
4
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
5
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z těsta vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
6
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do na 220°C předehřáté trouby péct na 15 minut. Koláč potom vyjmeme a necháme vychladnout.
-
7
Na koláč navrstvíme marinovanou rebarboru, poklademe na ni plátky másla (50 g). Koláč dáme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme asi 30 minut.
-
8
Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektricko metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme.
-
9
Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali.
-
10
Na vychladlý koláč navrstvíme sníh z bílků, urovnáme ho, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme jahodami a podáváme.