Sněhový koláč s rebarborou a jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Reveň (Rebarbora)
  • 150 g Jahody zahradní
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 90 g Cukr krupice
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 230 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 557 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 119 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 128.6 mg
  • Draslík 441.8 mg
  • Vláknina 5906 mg
  • Vitamín A 5906 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na 1-1.5 cm kousky.

  • 2

    Dáme ji do mísy a přelijeme sirupem, který jsme si uvařili ze 4 dl vody, 2 lžic rumu a 230 g krystalového cukru. Rebarboru marinujeme minimálně 12 hodin.

  • 3

    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody.

  • 4

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z těsta vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 6

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do na 220°C předehřáté trouby péct na 15 minut. Koláč potom vyjmeme a necháme vychladnout.

  • 7

    Na koláč navrstvíme marinovanou rebarboru, poklademe na ni plátky másla (50 g). Koláč dáme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme asi 30 minut.

  • 8

    Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektricko metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme.

  • 9

    Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali.

  • 10

    Na vychladlý koláč navrstvíme sníh z bílků, urovnáme ho, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme jahodami a podáváme.

Komentáře k receptu