Ovocný koláč s višněmi
Suroviny
- 230 g Máslo čerstvé
- 680 g Višně
- 170 g Cukr krupice
- 280 g Mouka pšeničná hladká
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1242 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 51 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 161.6 mg
- Draslík 303.2 mg
- Vláknina 5440 mg
- Vitamín A 5440 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 64 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ovoce - zralé višně omyjeme, vypeckujeme a smícháme se 170 g krupicového cukru a 2 lžícemi Maizeny.
-
2
Připravíme těsto: do větší mísy dáme 280 g hladké mouky se špetkou soli. Změklé máslo (celkem 230 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) minerální vody.
-
3
Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Na vále z těsta vyválíme 2 válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto v chladničce vydrží i 3 dny.)
-
4
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Polovinu těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
-
5
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny těsta zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme.
-
6
Rozložíme na něj připravené višně.
-
7
Druhou polovinu těsta rozválíme na menší asi o 2 cm menší placku. Rádýlkem placku nakrájíme na pruhy široké přibližně 2 cm. Z pruhů vytvoříme na povrch višní mřížku.
-
8
Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme 20 minut, pak koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě přibližně dalších 20 minut. Koláč bude upečený, až získá krásnou zlatou barvu.
-
9
Koláč trošku posypeme práškovým cukrem a rozkrájíme. Podáváme ho teplý i studený.