Ovocný koláč s višněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 230 g Máslo čerstvé
  • 680 g Višně
  • 170 g Cukr krupice
  • 280 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1242 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 161.6 mg
  • Draslík 303.2 mg
  • Vláknina 5440 mg
  • Vitamín A 5440 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 64 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ovoce - zralé višně omyjeme, vypeckujeme a smícháme se 170 g krupicového cukru a 2 lžícemi Maizeny.

  • 2

    Připravíme těsto: do větší mísy dáme 280 g hladké mouky se špetkou soli. Změklé máslo (celkem 230 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) minerální vody.

  • 3

    Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Na vále z těsta vyválíme 2 válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto v chladničce vydrží i 3 dny.)

  • 4

    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Polovinu těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

  • 5

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny těsta zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme.

  • 6

    Rozložíme na něj připravené višně.

  • 7

    Druhou polovinu těsta rozválíme na menší asi o 2 cm menší placku. Rádýlkem placku nakrájíme na pruhy široké přibližně 2 cm. Z pruhů vytvoříme na povrch višní mřížku.

  • 8

    Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme 20 minut, pak koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě přibližně dalších 20 minut. Koláč bude upečený, až získá krásnou zlatou barvu.

  • 9

    Koláč trošku posypeme práškovým cukrem a rozkrájíme. Podáváme ho teplý i studený.

Komentáře k receptu