Houbové šátečky
Suroviny
- 500 g Brambory
- 250 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Houby čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 l Voda pitná
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 20 g
- Sodík 463 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 292.7 mg
- Draslík 865.1 mg
- Vláknina 14200 mg
- Vitamín A 14200 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si uvaříme omyté brambory ve slupce v 1 litru vody. Vaříme je přibližně 20–25 minut. Pak je scedíme.
-
2
Druhý den si očistíme cibule, které pokrájíme nadrobno. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme, pokrájíme je na plátky a v pánvi na rozpáleném másle je podusíme. Ochutíme je solí (asi 0,5 lžičky), pepřem, kmínem a když se z nich odpaří všechna voda a začínají se smažit, tak je z pánve vyjmeme a dáme do misky, aby vychladly. Do omastku z hub přidáme 1 lžíci sádla a cibuli osmažíme dozlatova.
-
3
Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, vaječné žloutky a 0,5 lžičky soli. Vše promícháme, těsto dáme na vál, který trochu posypeme moukou a rukama vypracujeme vláčné těsto. Válečkem vyválíme placku o síle 2–3 mm silnou a rádýlkem nakrájíme čtverce velikosti 8 x 8 cm. Na každý čtverec dáme lžičkou podušené houby, těsto přeložíme a okraje vzniklých trojúhelníčků k sobě dobře přimáčkneme.
-
4
Do většího hrnce dáme vařit vodu, asi 3 litry, s lžičkou soli. Když přijde k varu, opatrně šátečky naházíme do vody, promícháme a pomalu vaříme 6 minut. Vyjmeme je sítem, rozdělíme porce na talíře, ozdobíme osmaženou cibulkou a podáváme.