Houbové šátečky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 250 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Houby čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 l Voda pitná
  • 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 523 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 463 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 292.7 mg
  • Draslík 865.1 mg
  • Vláknina 14200 mg
  • Vitamín A 14200 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si uvaříme omyté brambory ve slupce v 1 litru vody. Vaříme je přibližně 20–25 minut. Pak je scedíme.

  • 2

    Druhý den si očistíme cibule, které pokrájíme nadrobno. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme, pokrájíme je na plátky a v pánvi na rozpáleném másle je podusíme. Ochutíme je solí (asi 0,5 lžičky), pepřem, kmínem a když se z nich odpaří všechna voda a začínají se smažit, tak je z pánve vyjmeme a dáme do misky, aby vychladly. Do omastku z hub přidáme 1 lžíci sádla a cibuli osmažíme dozlatova.

  • 3

    Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, vaječné žloutky a 0,5 lžičky soli. Vše promícháme, těsto dáme na vál, který trochu posypeme moukou a rukama vypracujeme vláčné těsto. Válečkem vyválíme placku o síle 2–3 mm silnou a rádýlkem nakrájíme čtverce velikosti 8 x 8 cm. Na každý čtverec dáme lžičkou podušené houby, těsto přeložíme a okraje vzniklých trojúhelníčků k sobě dobře přimáčkneme.

  • 4

    Do většího hrnce dáme vařit vodu, asi 3 litry, s lžičkou soli. Když přijde k varu, opatrně šátečky naházíme do vody, promícháme a pomalu vaříme 6 minut. Vyjmeme je sítem, rozdělíme porce na talíře, ozdobíme osmaženou cibulkou a podáváme.

Komentáře k receptu