Houbová polévka paní nadlesní
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 300 g Hříbky čerstvé
- 200 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 3 ks Česnek
- 1 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 110 g
- Sodík 752 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 136 mg
- Draslík 1714.4 mg
- Vláknina 14693.8 mg
- Vitamín A 14693.8 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.3 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme, utřeme s 1/2 lžičkou soli. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci na rozpáleném másle (1 lžíce) cibuli osmažíme do růžova, přidáme k ní houby, podusíme, přilijeme čistý hovězí vývar (bez masa a zeleniny) a přivedeme polévku k varu.
-
3
V pánvi k rozpuštěnému máslu (1 lžíce) přimícháme lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou vmícháme do polévky. Přidáme ještě sladkou papriku, utřený česnek a majoránku. Polévku dochutíme podle potřeby solí, pepřem a vaříme při mírné teplotě 20 minut.
-
4
Na každou porci polévky dáme lžičku petrželky a 1/2 lžičky libečku.
-
5
Hovězí světlý vývar:
-
6
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní ponecháme. Rozkrojíme a v suché pánvi opečeme do zlatova obě poloviny rozkrojené cibule plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek krájíme na kolečka.
-
7
Maso se zeleninou vložíme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
8
Přidáme lžíci zeleného pepře, bobkový list, malou sušenou chilli papričku a stroužek česneku.
-
9
Hrnec zakryjeme poklicí, polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji blanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme čerstvou vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
-
10
Polévku vaříme 90 - 120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, aby jen probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina, ta se na povrchu sráží v podobě pěny, kterou však nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou teprve potom dírkovanou naběračkou odstraníme.
-
11
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo na malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme, vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.