Cuketová terina se šťovíkem a sýrem
Suroviny
- 150 g Cibule
- 150 g Sýr balkánský
- 250 g Šťovík
- 20 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Rohlíky bílé
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 dl Mléko plnotučné
- 1 kg Cuketa
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máta
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 27 g
- Sodík 756 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 231.9 mg
- Draslík 1047.6 mg
- Vláknina 9303.8 mg
- Vitamín A 9303.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 170.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety a cibuli oloupeme, omyjeme, cukety nastrouháme a cibuli pokrájíme na kolečka. V hrnci na rozehřátém oleji obě přísady pod pokličkou dusíme doměkka. Potom je rozmačkáme vidličkou.
-
2
Pokrájené rohlíky namočíme do mléka, pak je vymačkáme a přidáme k cuketě. Čerstvý kopr a mátu omyjeme, vodu setřepeme, bylinky pokrájíme nadrobno. Cuketovou směs ochutíme muškátovým oříškem, bílým mletým pepřem, pokrájenými bylinkami, vejcem, solí, vše dobře promícháme.
-
3
Šťovíkové listy omyjeme a pokrájíme nadrobno. Pak je v pánvi podusíme pod pokličkou na rozehřátém másle. Dusíme do doby, až se rozvaří na kaši, kterou dochutíme cukrem a solí.
-
4
Nádobu na terinu vymažeme máslem, naplníme ji polovinou cuketové směsi, na ni rozetřeme šťovíkovou kaši. Na šťovík dáme balkánský rozdrobený sýr a zakryjeme ho druhou polovinou cuketové směsi.
-
5
Nádobu zakryjeme víkem, vložíme ji do pekáče s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C 90 minut, pak troubu vypneme, víko z teriny odstraníme a necháme ještě 30 minut v teplé troubě, aby se odpařila pára.
-
6
Cuketovou terinu dáme na několik hodin do chladničky, druhý den ji nakrájíme na plátky a podáváme.
-
7