Slatko z mladých ořechů
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1316 kcal
- Sacharidy 147 g
- Tuky 82 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 147 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 590 mg
- Vláknina 19100 mg
- Vitamín A 19100 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé vlašské ořechy (ještě nemají tvrdou slupku) omyjeme, propíchneme na několika místech párátkem, dáme do hrnce se studenou vodou na 7 dní odstát, ale každý den vodu vyměňujeme. Osmý den je dáme do čisté vody a přivedeme k varu, ale nesmí přejít varem.
-
2
Vodu slijeme, opět přivedeme pouze k varu a znovu slijeme. Toto opakujeme alespoň 8x, až nám ořechy změknou.
-
3
Pak ořechy scedíme, oloupeme a dáme do vychladlého sirupu, který jsme si uvařili z 6 dl vody a 1 kg cukru.
-
4
Teprve teď budeme ořechy vařit při mírné teplotě do doby, až sirup zhoustne. Před koncem vaření přidáme vanilku a plátky chemicky neošetřených citronů. Pokud se nám během vaření bude tvořit pěna, budeme jí lžicí sbírat.
-
5
Ořechy v sirupu necháme přes noc v hrnci a druhý den je vlijeme do čistých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčky a odložíme na chladné místo.