Rajčata plněná houbami
Suroviny
- 50 g Rýže loupaná
- 300 g Houby čerstvé
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.03 dl Olej olivový
- 2 dl Zakysaná smetana
- 1 kg Rajčata
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 289 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 15 g
- Sodík 594 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 148.7 mg
- Draslík 1163.2 mg
- Vláknina 13316 mg
- Vitamín A 13316 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.5 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z větších omytých rajčat seřízneme vršky (2 cm silné). Rajčata lžičkou vydlabeme a vnitřky dáme do misky pro další použití. Rýži dobře propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme jenom 5 minut, potom ji scedíme a dáme do druhé misky. Petrželovou nať opláchneme a nakrájíme nadrobno.
-
2
V pánvi na rozpáleném omastku zpěníme drobně pokrájenou cibuli,
-
3
přidáme omyté houby pokrájené na plátky a spolu restujeme. Po chvíli přidáme k houbám rýži a 1/2 vydlabané dužiny z rajčat.
-
4
Osolíme, opepříme, promícháme a pod pokličkou dusíme do změknutí rýže. Když je rýže měkká, pánev z plotny odstavíme a za chvíli přimícháme petrželku.
-
5
Připravenou směsí naplníme rajčata, která poklademe do olejem vymazaného pekáče. K rajčatům přidáme zbytek vydlabané dužiny a pekáč vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme při 175°C přibližně 20 minut, poté rajčata přelijeme vajíčky, která jsme rozšlehali s moukou v zakysané smetaně a ještě pečeme 10-15 minut.
-
6