Musaka z lilků bez masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 750 g Lilek
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Rýže loupaná
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Olej olivový
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 kg Rajčata
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 455 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 469 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 118.7 mg
  • Draslík 967.1 mg
  • Vláknina 17281.6 mg
  • Vitamín A 17281.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilky oloupeme, nakrájíme podélně plátky, které osolíme a necháme "vypotit" 30 minut.

  • 2

    Omytá a spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme a promícháme.

  • 3

    Zelenou petržel si opláchneme a nakrájíme nadrobno.

  • 4

    Po půl hodině plátky opláchneme čistou vodou, necháme odkapat a v hlubší pánvi je orestujeme na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova.

  • 5

    Lilky z oleje vyjmeme a odložíme na talíř.

  • 6

    V tom samém oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní dobře propláchnutou rýži, kterou krátce orestujeme.

  • 7

    K rýži přidáme 150 g rajčat a zelenou petrželku, osolíme, promícháme, podlijeme 2 dl teplé vody a pod pokličkou dusíme do změknutí rýže.

  • 8

    Do zapékací mísy budeme postupně vrstvit všechny suroviny.

  • 9

    Na dno dáme část lilků, pak rozetřeme část rýžové směsi a na rýži poklademe část rajčat.

  • 10

    Takto vrstvy budeme opakovat a zakončíme poslední vrstvou rajčat. Musaku dáme zapéct do dobře vyhřáté trouby na 30 minut,

  • 11

    pečeme při 200 °C.

  • 12

    Po půl hodině vše přelijeme zakysanou smetanou s rozšlehanými vejci a moukou.

  • 13

    Musaku z lilků upečeme dozlatova.

Komentáře k receptu