Musaka z lilků bez masa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 34 g
- Sodík 469 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 118.7 mg
- Draslík 967.1 mg
- Vláknina 17281.6 mg
- Vitamín A 17281.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky oloupeme, nakrájíme podélně plátky, které osolíme a necháme "vypotit" 30 minut.
-
2
Omytá a spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme a promícháme.
-
3
Zelenou petržel si opláchneme a nakrájíme nadrobno.
-
4
Po půl hodině plátky opláchneme čistou vodou, necháme odkapat a v hlubší pánvi je orestujeme na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova.
-
5
Lilky z oleje vyjmeme a odložíme na talíř.
-
6
V tom samém oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní dobře propláchnutou rýži, kterou krátce orestujeme.
-
7
K rýži přidáme 150 g rajčat a zelenou petrželku, osolíme, promícháme, podlijeme 2 dl teplé vody a pod pokličkou dusíme do změknutí rýže.
-
8
Do zapékací mísy budeme postupně vrstvit všechny suroviny.
-
9
Na dno dáme část lilků, pak rozetřeme část rýžové směsi a na rýži poklademe část rajčat.
-
10
Takto vrstvy budeme opakovat a zakončíme poslední vrstvou rajčat. Musaku dáme zapéct do dobře vyhřáté trouby na 30 minut,
-
11
pečeme při 200 °C.
-
12
Po půl hodině vše přelijeme zakysanou smetanou s rozšlehanými vejci a moukou.
-
13
Musaku z lilků upečeme dozlatova.