Plněná rajčata s mletým masem
Suroviny
- 250 g Vepřové maso mleté
- 250 g Hovězí maso mleté
- 80 g Rýže předvařená (parboiled)
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 12 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.5 dl Olej olivový
- 1 dl Voda pitná
- 2 dl Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 67 g
- Sodík 658 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 232.4 mg
- Draslík 1209.6 mg
- Vláknina 8859 mg
- Vitamín A 8859 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytým rajčatům odřežeme vršky od stopky, lžičkou vydlabeme jadřince i část dužiny.
-
2
Na oleji si zpěníme drobně nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme směs mletého masa a necháme vychladit.
-
3
K vychladlému masu přidáme předvařenou rýži, drobně nasekanou zelenou petržel, vejce, sůl, pepř a vše dobře vymícháme.
-
4
Touto směsí naplníme rajčata až po okraj.
-
5
V pekáčku si z oleje, mouky a sladké papriky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme horkou vodou a vymícháme hladkou omáčku, do které poklademe vedle sebe plněná rajčata vrškem nahoru.
-
6
Pekáček dáme do dobře vyhřáté trouby a rajčata pečeme jen 30 minut.
-
7
Potom rajčata přelijeme zakysanou smetanou a necháme přibližně 10 minut dopéct.