Fleky se zelím a houbami
Suroviny
- 70 g Hlíva ústřičná
- 150 g Zelí hlávkové bílé
- 80 g Hříbky čerstvé
- 100 g Těstoviny flíčky
- 40 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Nové koření celé
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Cukr krupice
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 308 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 7 g
- Sodík 740 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 418.4 mg
- Vláknina 6678.3 mg
- Vitamín A 6678.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé houby (např. hříbky, hlíva) očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
-
2
V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní houby a za častého promíchání je téměř vysmažíme z vody. Poté je osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a přidáme nakrájené zelí. Směs promícháme, podlijeme vodou (asi 40ml), přidáme bobkový list, nové koření a pod poklicí dusíme asi 10-12 minut. Občas zelí promícháme. Jakmile ztratí na objemu, dochutíme ho solí, cukrem (nebo stévií) a pár kapkami octa. Zelí pak případně dodusíme doměkka 5-7 minut. Chuť zelí by měla být mírně sladkokyselá.
-
3
Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, do vroucí vody nasypeme těstoviny (velké fleky) a uvaříme je podle návodu doměkka. Vaříme je přibližně 10 minut. Uvařené fleky scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Pak je dáme do vyhřáté mísy, pokapeme kvalitním olejem, promícháme a uchováme je v teple.
-
4
Do uvařených fleků vyklopíme podušené zelí s houbami, promícháme a podáváme.