Smetanové lišky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 400 g Lišky čerstvé
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Voda pitná
- 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 37 g
- Sodík 432 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 209.4 mg
- Draslík 92.7 mg
- Vláknina 1178.8 mg
- Vitamín A 1178.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté lišky necháme v sítu okapat. Větší plodnice pokrájíme, drobné necháme celé. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Do misky si dáme smetanu, vejce a hladkou mouku. Směs rozmixujeme dohladka.
-
2
V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené lišky a podusíme je na vlastní šťávě. Lišky ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Přilijeme vodu, ocet podle chuti a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom přilijeme za stálého míchání smetanu s vejci a moukou. Omáčku přivedeme k varu a krátce, asi 1 minutu, povaříme, poté hrnec odstavíme z plotny. Smetanovou omáčku můžeme podle chuti trošku i přisladit.