Zapékané houby s majoránkou a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Houby čerstvé
  • 80 g Pórek
  • 60 g Mozzarella
  • 60 g Sýr Čedar
  • 120 g Rajčata
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 dl Olej olivový
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 1.5 polévková lžíce Majoránka
  • 5 polévková lžíce Lupínky kukuřičné
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 597 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 451 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 24.8 mg
  • Draslík 553.4 mg
  • Vláknina 8577.3 mg
  • Vitamín A 8577.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé, zdravé plodnice hub (žampiony, hřiby, lišky) očistíme, omyjeme, pokud mají dlouhou nožičku, tu odřízneme, pak větší houby rozpůlíme a dáme do větší mísy. Oloupaný česnek velmi drobně posekáme. Jarní cibulky omyjeme a pokrájíme na špalíčky asi 2 cm dlouhé. Omytý pórek pokrájíme zešikma na kroužky. Čerstvou majoránku omyjeme, vodu setřepeme, polovinu lístků otrháme a polovinu drobně pokrájíme.

  • 2

    Kukuřičné lupínky dáme do igelitového sáčku a válečkem lupínky rozmačkáme na hrubší strouhanku, kterou dáme do mísy. Sýr Mozzarella necháme z nálevu odkapat. Sýr Čedar a Mozzarellu nastrouháme na velkém struhadle a oba sýry v míse promícháme se strouhankou a polovinou pokrájené majoránky.

  • 3

    K houbám přidáme cibuli, pórek, česnek, čerstvě pomletý bílý a citronový pepř, sůl a suroviny promícháme. Pak přidáme olivový olej, rajčata a lístky majoránky. Vše znovu promícháme, pokapeme 0.5 dl bílého suchého vína a znovu promícháme.

  • 4

    Zapékací mísu vymažeme máslem. Naplníme ji připravenou směsí s houbami, posypeme strouhankou se sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C zapéct.

  • 5

    Pečeme 15-20 minut, rozdělíme na porce, které podáváme horké.

Komentáře k receptu