Hermelínové omelety s hříbky
Suroviny
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
- 270 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 120 g Lišky čerstvé
- 120 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1.5 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 548 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 41 g
- Sodík 325 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 327.1 mg
- Draslík 510.6 mg
- Vláknina 687.5 mg
- Vitamín A 687.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze zralého sýru Hermelín vydlabeme měkkou část, kterou dáme do misky. Plíseň ze sýru rozmixujeme na kaši a přidáme ji do misky. Přilijeme smetanu a smícháme ji se sýrem. Přidáme žloutky a prošleháme. Dochutíme solí, bílým pepřem a nakonec přidáme tuhý sníh.
-
2
Hříbky s liškami očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očištěné šalotky s česnekem pokrájíme na plátky. Petrželku kudrnku omyjeme, setřepeme z ní vodu a drobně ji pokrájíme.
-
3
V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme plátky hub, které za stálého míchání osmažíme dozlatova. Ochutíme je solí (0,5 lžičky), černým pepřem a přimícháme petrželku. Houby vyjmeme a uchováme v teple.
-
4
V druhé pánvi rozpálíme olej (2 lžíce) a z připraveného sýrového těstíčka usmažíme 4 omelety: porci těsta nabereme malou naběračkou a nalijeme ji na rozpálený olej. Pohybem pánve těsto protřepeme a rozlijeme do stran. Omeleta by se nám neměla přichytit. Omelety pečeme zakryté přibližně 4 minuty, až se povrch zpevní.
-
5
Usmažené omelety dáme na talíře, pokryjeme houbami s petrželkou, pokapeme pikantním kečupem a podáváme.