Pampelišková polévka od prababičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Kořen pampeliška
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 5 ks Pampeliškové listy
  • 2 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 200 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 480 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 198.9 mg
  • Draslík 67.8 mg
  • Vláknina 289 mg
  • Vitamín A 289 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na jaře (březen, duben) vyryjeme pampeliškové kořeny a natrháme srdíčka z pampelišek (květy nejsou rozkvetlé). Očistíme je, omyjeme, kořeny nakrájíme na tenká kolečka a pampelišková srdíčka s lístky pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji nakrájíme.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo se sádlem a kořeny krátce osmažíme, posypeme je moukou, promícháme a smažíme dozlatova (nesmí být připálené).

  • 3

    Přilijeme 1 litr vody, kterou přivedeme k varu, ztlumíme teplotu, přidáme pokrájená srdíčka s lístky a pomalu vaříme 15 minut. Dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme se svítkem.

  • 4

    Vaječný svítek s bylinkami [27627]:

  • 5

    Ze třech vajec po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.

  • 6

    Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.

  • 7

    Ve větší pánvi rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.

  • 8

    Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.

Komentáře k receptu