Polévka s mušličkami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Rajčata
  • 60 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 60 g Pažitka
  • 100 ml Víno bílé
  • 120 ml Olej olivový
  • 2 ks Pórek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Mušle srdcovky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 714 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 529 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 638.8 mg
  • Vláknina 10225 mg
  • Vitamín A 10225 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64.3 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 65.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme mušličky, vhodíme do mísy, zalijeme studenou osolenou vodou a necháme několik hodin pročišťovat. Omyjeme petrželku a pažitku a osušíme. Omyjeme rajčátka, osušíme a rozkrojíme na poloviny.

  • 2

    Odkrojíme z pórků kořínky a horní zelenou tvrdou část, oloupeme vnější listy, pórky omyjeme a pokrájíme na kolečka. Povaříme asi 2 minuty ve vařící osolené vodě, scedíme a dáme stranou. Scedíme mušličky, vhodíme do pánve, přidáme oloupaný stroužek česneku, nasekané petrželky, bílé víno, olej a na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít.

  • 3

    Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a házíme do mísy (několik mušliček necháme na ozdobu). Vyhodíme skořápky a mušličky, které se neotevřely, a scedíme jemným sítem.

  • 4

    V misce smícháme tekutinu z vaření mušliček se solí a pepřem, přidáme ocet, zbývající nasekanou petrželku, nasekanou pažitku a olej. Všechny ingredience prošleháme. Získáme hladkou zálivku. Na servírovací míse rozložíme kolečka pórků, rajčátka, vyloupané mušličky a několik nevyloupaných a vše přelijeme připravenou zálivkou.

Komentáře k receptu