Polévka s mušličkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 33 g
- Sodík 529 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 638.8 mg
- Vláknina 10225 mg
- Vitamín A 10225 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.3 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 65.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme mušličky, vhodíme do mísy, zalijeme studenou osolenou vodou a necháme několik hodin pročišťovat. Omyjeme petrželku a pažitku a osušíme. Omyjeme rajčátka, osušíme a rozkrojíme na poloviny.
-
2
Odkrojíme z pórků kořínky a horní zelenou tvrdou část, oloupeme vnější listy, pórky omyjeme a pokrájíme na kolečka. Povaříme asi 2 minuty ve vařící osolené vodě, scedíme a dáme stranou. Scedíme mušličky, vhodíme do pánve, přidáme oloupaný stroužek česneku, nasekané petrželky, bílé víno, olej a na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít.
-
3
Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a házíme do mísy (několik mušliček necháme na ozdobu). Vyhodíme skořápky a mušličky, které se neotevřely, a scedíme jemným sítem.
-
4
V misce smícháme tekutinu z vaření mušliček se solí a pepřem, přidáme ocet, zbývající nasekanou petrželku, nasekanou pažitku a olej. Všechny ingredience prošleháme. Získáme hladkou zálivku. Na servírovací míse rozložíme kolečka pórků, rajčátka, vyloupané mušličky a několik nevyloupaných a vše přelijeme připravenou zálivkou.