Prebranac - zapečené fazole

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 500 g Fazole bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 3 dl Olej olivový
  • 3 dl Vývar zeleninový
  • 1.5 kg Cibule
  • 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1389 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 798 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 117 g
  • Cholesterol 18.4 mg
  • Draslík 2970.4 mg
  • Vláknina 52980.5 mg
  • Vitamín A 52980.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velké bílé fazole si namočíme přes noc do studené vody.

  • 2

    Druhý den v té samé vodě fazole 5-10 minut povaříme, pak scedíme,

  • 3

    zalijeme čistou horkou vodou a vaříme doměkka.

  • 4

    Měkké fazole scedíme, dáme do mísy, osolíme, opepříme a řádně promícháme.

  • 5

    V pánvi na oleji zpěníme 1.5 kg cibule, nakrájenou na tenká kolečka.

  • 6

    Pak ji posypeme sladkou paprikou, dobře promícháme a odstavíme z plotny.

  • 7

    Do olejem vymazané zapékací mísy (nejlepší je kameninová) naklademe vrstvu fazolí, na fazole dáme vrstvu cibule.

  • 8

    Takto budeme několikrát vrstvy opakovat, poslední bude z cibule.

  • 9

    Každou vrstvu pokapeme olivovým olejem.

  • 10

    Fazole podlijeme 1-3 dl vývaru z fazolí, mísu zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.

  • 11

    Ke konci pečení na povrch poklademe plátky anglické slaniny.

  • 12

    Pečeme při 220 °C přibližně 45 minut.

  • 13

Komentáře k receptu