Prebranac - zapečené fazole
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1389 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 89 g
- Sodík 798 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 117 g
- Cholesterol 18.4 mg
- Draslík 2970.4 mg
- Vláknina 52980.5 mg
- Vitamín A 52980.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké bílé fazole si namočíme přes noc do studené vody.
-
2
Druhý den v té samé vodě fazole 5-10 minut povaříme, pak scedíme,
-
3
zalijeme čistou horkou vodou a vaříme doměkka.
-
4
Měkké fazole scedíme, dáme do mísy, osolíme, opepříme a řádně promícháme.
-
5
V pánvi na oleji zpěníme 1.5 kg cibule, nakrájenou na tenká kolečka.
-
6
Pak ji posypeme sladkou paprikou, dobře promícháme a odstavíme z plotny.
-
7
Do olejem vymazané zapékací mísy (nejlepší je kameninová) naklademe vrstvu fazolí, na fazole dáme vrstvu cibule.
-
8
Takto budeme několikrát vrstvy opakovat, poslední bude z cibule.
-
9
Každou vrstvu pokapeme olivovým olejem.
-
10
Fazole podlijeme 1-3 dl vývaru z fazolí, mísu zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.
-
11
Ke konci pečení na povrch poklademe plátky anglické slaniny.
-
12
Pečeme při 220 °C přibližně 45 minut.
-
13