Svatební koláčky

Hodnocení 2x 3x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 0.25 l Mléko polotučné
  • 50 dkg Mouka polohrubá
  • 2 dkg Droždí
  • 9 dkg Máslo čerstvé
  • 7 dkg Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 313 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 77 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 124.4 mg
  • Draslík 115.2 mg
  • Vláknina 3851.8 mg
  • Vitamín A 3851.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si kynuté těsto jako na klasické koláče. Po vykynutí lžičkou odkrajujeme kousky, uděláme z nich bochníčky, které ještě chvilku necháme vykynout. Vezmeme si skleničku s malým průměrem dna, kterou budeme do bochníčků vytlačovat důlky. Okraje potřeme žloutkem a důlky plníme nádivkou. Na ozdobení používáme buď sekané mandle nebo rozinky. Koláčky ještě jednou potřeme jedním rozšlehaným žloutkem a pečeme do červena (asi 20min. při 180 C). Aby byly déle křehké, potřeme okraje rozpuštěným máslem. Můžeme posypat vanilkovým cukrem.

  • 2

    V letní době lze místo nádivky použít švestky, jahody, borůvky atd.

Komentáře k receptu