Krevetky v bešamelu s vejci a bylinkami
Suroviny
- 300 g Krevety tygří - loupané
- 50 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 6 ks Vejce slepičí
- 4 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř bílý
- 3 l Voda pitná
- 7 dl Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1516 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 516.8 mg
- Draslík 142 mg
- Vláknina 410.7 mg
- Vitamín A 410.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zmrazené malé krevety dáme do nepromokavého sáčku a vložíme je do misky s ledovou (1 l) vodou a necháme přes noc v lednici. Polorozmrazené, pokud mají krunýř, oloupeme a necháme je úplně rozmrazit. Dobře je omyjeme pod tekoucí vodou.
-
2
Do hrnce nalijeme 1.5-2 l vody, přidáme 2 lžíce soli a vodu přivedeme k varu. Malé a střední krevetky budeme vařit asi 3-4 minuty. Vyloupané krevetky budou masitě bílé a neprůhledné. Jednu rozkrojíme a zkontrolujeme, jestli jsou uvařené. Poté je vyjmeme sítem, necháme okapat a odložíme do mísy.
-
3
V rendlíku v 7 dl vody uvaříme vejce natvrdo. Vaříme je 9-10 minut. Poté je zchladíme, oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Kopr a petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a jemně posekáme.
-
4
Ve větší pánvi si roztopíme máslo, přidáme mouku, promícháme a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme smetanu, mouku rozšleháme metličkou dohladka a při mírné teplotě povaříme asi 10-12 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem, přidáme kopr, krevetky, prohřejeme je a ihned porce rozdělíme na talíře. Každou porci obložíme rozkrájenými vejci, které mírně osolíme, posypeme petrželkou a servírujeme.