Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu
Suroviny
- 115 g Cukr krupice
- 115 g Ořechy vlašské
- 405 g Cukr moučkový
- 90 g Máslo čerstvé
- 85 g Hrozinky
- 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 450 g Mrkev kořen
- 300 ml Olej slunečnicový
- 65 ml Sirup javorový
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 957 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 189 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 136.2 mg
- Draslík 251.3 mg
- Vláknina 7725 mg
- Vitamín A 7725 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 15.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
-
2
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
3
Nastrouháme oloupanou a omytou mrkev.
-
4
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
-
5
V další míse našleháme mixérem vejce s 55 g moučkového cukru a krupicového cukru do husté pěny, přidáme vanilkovou tresť a olej. Po částech vmícháme mouku, strouhanou mrkev, posekané ořechy a hrozinky.
-
6
Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 40 min. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.
-
7
V mezičase, než dort vychladne, si připravíme polevu.
-
8
85 g změklého másla ušleháme s polovinou ze 350 g moučkového cukru, poté všleháme javorový sirup a druhou polovinu cukru.
-
9
Polevu pomocí širokého nože rozetřeme na vršek i po obvodu dortu, který nakrájíme na kostky a zdobíme půlkami vlašských ořechů.