Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 115 g Cukr krupice
  • 115 g Ořechy vlašské
  • 405 g Cukr moučkový
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 85 g Hrozinky
  • 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 450 g Mrkev kořen
  • 300 ml Olej slunečnicový
  • 65 ml Sirup javorový
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 957 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 189 g
  • Sodík 108 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 136.2 mg
  • Draslík 251.3 mg
  • Vláknina 7725 mg
  • Vitamín A 7725 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 15.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 3

    Nastrouháme oloupanou a omytou mrkev.

  • 4

    V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.

  • 5

    V další míse našleháme mixérem vejce s 55 g moučkového cukru a krupicového cukru do husté pěny, přidáme vanilkovou tresť a olej. Po částech vmícháme mouku, strouhanou mrkev, posekané ořechy a hrozinky.

  • 6

    Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 40 min. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.

  • 7

    V mezičase, než dort vychladne, si připravíme polevu.

  • 8

    85 g změklého másla ušleháme s polovinou ze 350 g moučkového cukru, poté všleháme javorový sirup a druhou polovinu cukru.

  • 9

    Polevu pomocí širokého nože rozetřeme na vršek i po obvodu dortu, který nakrájíme na kostky a zdobíme půlkami vlašských ořechů.

Komentáře k receptu