Kuřecí fricassée
Suroviny
- 1000 g Kuře
- 340 g Žampiony čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Máslo čerstvé
- 570 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 12 ks Cibule
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Citrony
- 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 49 g
- Sodík 685 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 321.5 mg
- Draslík 1004.4 mg
- Vláknina 11926.4 mg
- Vitamín A 11926.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větší pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, rozčtvrcené kuře smažíme v jedné vrstvě asi 5 minut na mírném ohni do růžova. Nesmí zhnědnout. Hotové kuře vyjmeme z pánve, ke zbytku másla přisypeme mouku a mícháme na mírném plameni asi minutu, dokud se mouka nezbarví do světle hněda. Pánev odstavíme a přimícháme vývar. Rozmícháme, aby byla směs hladká, přidáme šťávu, kůru z citrónu, vrátíme zpátky na oheň a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, vaříme asi minutu.
-
2
Kuře i se šťávou vrátíme zpět na pánev a přidáme svazek bylinek. Omáčka by měla kuře zakrýt, pokud je jí málo, rozředíme ji vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme a snížíme teplotu, necháme vařit asi 30 minut.
-
3
Na menší pánvi mezitím rozpustíme zbytek másla, přidáme malé oloupané cibulky, přikryjeme a smažíme 10 minut při velmi nízké teplotě. Cibule nesmí zhnědnout. Hotovou cibuli přidáme ke kuřeti, ve zbytku másla osmažíme žampióny (asi 2 minuty). Odložíme a ke kuřeti je přidáme až 10 minut před koncem vaření.
-
4
Do kuřete píchneme vidličkou, když vytéká šťáva, je hotové. Kuře a zeleninu přendáme na mísu, svazek bylinek vyhodíme. Z povrchu omáčky sebereme tuk a na prudkém ohni jí vyvaříme na polovinu.
-
5
Rozšleháme žloutky se smetanou a přimícháme několik lžic omáčky, na mírném ohni vaříme asi 2 minuty. Stále mícháme, nepřivádíme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme mléko. Dochutíme kořením, přidáme nasekanou petržel a kuře na míse přelijeme omáčkou. Ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.