Slavnostní bažant

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Játra kuřecí
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 150 g Slanina vepřová
  • 15 g Sůl
  • 4 g Pepř černý mletý
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 20 g Cukr krupice
  • 5 g Kari koření
  • 500 g Kaštany jedlé
  • 40 ml Olej rostlinný
  • 20 ml Koňak Armaňak
  • 2 ks Bažant obecný
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1932 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 1519 mg
  • Bílkoviny 188 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 724.4 mg
  • Draslík 2625.7 mg
  • Vláknina 3173.3 mg
  • Vitamín A 3173.3 mg
  • Vitamín B6 5.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 100.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí játra nakrájíme na nudličky, pokapeme koňakem, okořeníme kari kořením a necháme odležet. Mezitím očistíme bažanty, nasolíme zvenku i zevnitř a prošpikujeme odleženými játry. Potom zabalíme bažanty do plátků slaniny a ovážeme provázkem. Vložíme do olejem vymazaného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě za častého podlévání asi 45 minut.

  • 2

    Mezitím ve vodě uvaříme 30 minut oloupané kaštany, scezené a okapané dáme do mixéru, přidáme smetanu, máslo a cukr a rozmixujeme do hladké kaše.

  • 3

    Upečené bažanty vyjmeme, zbavíme provázku a naporcujeme, uchováme teplé. Na oleji osmahneme nakrájené žampiony, přidáme je k výpeku z bažantů, přilijeme víno, osolíme, opepříme a povaříme. Porce bažanta podáváme přelité šťávou, ozdobené kolečkem pomeranče a kopečkem kaštanového pyré.

Komentáře k receptu