Polévka s plněnými olihněmi
Suroviny
- 280 g Vepřové maso mleté
- 280 g Olihně
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Zázvor celý
- 5 ks Cibulka jarní
- 2 ks Koriandr celý
- 1 hrst Koriandr čerstvý
- 4 stroužek Česnek
- 2 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Ředkev bílá
- 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 29 g
- Sodík 3019 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 222.5 mg
- Draslík 2049.6 mg
- Vláknina 14883.8 mg
- Vitamín A 14883.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 154.3 mg
- Vitamín E 4.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olihně vyčistíme a vykucháme tak, že ji jednou rukou uchopíme za tělo a druhou rukou zatáhneme za chapadélka. Ty i s hlavou odtáhneme co nejdále od těla, hlavu těsně pod očima odřízneme a vyhodíme ji. Tělíčko vyčistíme. Stáhneme kůži a důkladně proplápneme, potom necháme okapat a oschnout.
-
2
V hmoždíři rozdrtíme na jemno nasekaný kořen korindru a na hrubo rozsekaný česnek na hladkou pastu. Tu vyklopíme do misky s mletým vepřovým nebo kuřecím masem, osolíme a opepříme. Touto masovou směsí plníme lžičkou těla olihní asi do dvou třetin, při varu totiž maso zvětší svůj objem. Masem naplněné tělo olihně na konci smáčkneme a uzavřeme párátkem. Takto připravenou oliheň dáme na talíř a postup zopakujeme i se zbytkem: masovou směs, která zbyde, zpracujeme prsty na kulaté knedlíčky asi 1 cm velké.
-
3
V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a zmírníme potom plamen na minimum. Přidáme asi 2,5 cm velký kus na kolečka nakrájeného zázvoru, světlou sójovou omáčku a nakládanou bílou ředkev, pokrájenou na plátky. Opatrně vhodíme do vývaru masové knedlíčky, hned po nich plněné olihně. Vaříme pozvolna 4 - 5 minut na mírném ohni, až budou maso i olihně měkké, dokořeníme dle potřeby.
-
4
Polévku ozdobíme na tenká kolečka pokrájenou cibulkou a lístky koriandru. Také ji můžeme posypat mletým bílým pepřem.