Prejt ze zeleniny
Suroviny
- 550 g Brambory
- 300 g Kapusta hlávková
- 60 g Slanina vepřová
- 80 g Anglická slanina
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 dl Voda pitná
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 2.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 28 g
- Sodík 772 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 157.5 mg
- Draslík 1123.2 mg
- Vláknina 12522 mg
- Vitamín A 12522 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme brambory (400 g), dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Ve druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, ponoříme do ní listy kapusty, necháme je povařit 1-2 minuty. Kapustu scedíme, pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Anglickou a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky.
-
2
Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, pak je jemně nastrouháme, dáme do mísy. Oloupané a omyté syrové brambory (150 g) nastrouháme, přidáme k vařeným bramborám.
-
3
Na pánvi rozpustíme lžíci sádla, na něm vysmažíme do zlatova kostičky slaniny, pak k ní přimícháme cibuli, zpěníme ji, přidáme kapustu, sůl, cukr, pepř, bobkový list, nové koření a pod pokličkou směs dusíme asi 5-8 minut. Pak ji necháme vychladnout, vyjmeme celé koření. Kapustu přidáme k bramborám. Ještě přimícháme prolisovaný česnek, vejce, majoránku, mléko a mouku.
-
4
Prejtovou směs dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Měla by mít hustější konzistenci než bramboráková směs. Vložíme ji do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli sádlem a vysypali strouhankou (1,5 lžíce).
-
5
Mísu s prejtem vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 30-40 minut.