Velikonoční kopřivová roláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Kopřiva
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 3 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 342 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 309 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 211.5 mg
  • Draslík 492.7 mg
  • Vláknina 18268.7 mg
  • Vitamín A 18268.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 791.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.

  • 2

    Na piškot: listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce s 3 l vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.

  • 3

    Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.

  • 4

    Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.

  • 5

    Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.

  • 6

    Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a naplníme náplní.

Komentáře k receptu