Velikonoční kopřivová roláda
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 21 g
- Sodík 309 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 211.5 mg
- Draslík 492.7 mg
- Vláknina 18268.7 mg
- Vitamín A 18268.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 791.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
-
2
Na piškot: listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce s 3 l vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
-
3
Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
-
4
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.
-
5
Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
-
6
Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a naplníme náplní.