Provensálská štola
Suroviny
- 100 g Mandle
- 150 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr třtinový
- 200 g Mouka polohrubá
- 250 g Kandované ovoce
- 75 g Máslo čerstvé
- 100 ml Olej olivový extra panenský
- 3 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 39 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 137.7 mg
- Draslík 339 mg
- Vláknina 7937.2 mg
- Vitamín A 7937.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Máslo utřeme v míse dohladka a vmícháme hnědý cukr. Mouku spojíme s 5ti lžícemi oleje a vmícháme do máslové směsi. Poté přidáme žloutky, prášek do pečiva, skořici, mandle nakrájené na plátky, kandované ovoce a koňak. Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků a mísu na 15minut odstavíme.
-
2
Troubu předehřejeme na 220C.
-
3
Olejem vymažeme formu na biskupský chlebíček, nalijeme těsto a vložíme do trouby. Snížíme teplotu na 180C a pečeme 40minut. Hotovou štolu necháme vychladnout a vyklopíme.
-
4
Polevu vytvoříme ve vodní lázni z moučkového cukru a 2lžic vody. Vychladlou štolu potřeme pomocí štětce připravenou polevou.