Citronové vánoční kousky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 130 g Cukr krystal
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 311 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 41.4 mg
  • Draslík 33.6 mg
  • Vláknina 2573.2 mg
  • Vitamín A 2573.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. Několik plechů na pečení vytřeme 2 lžícemi másla, vál na těsto pomoučíme asi 5 lžícemi mouky.

  • 2

    Těsto: V hlubší míse utřeme změklé máslo s cukrem a s nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Do hmoty postupně přimícháváme rozšlehané vejce a citronovou šťávu - po každém přidání surovin dobře promícháme. Mouku s kypřícím práškem prosijeme na ušlehanou část těsta a zapracujeme. Nakonec do těsta přimícháváme po částech mléko a hmotu vypracujeme prohnětáváním na vláčné, hladké těsto. Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál, na kterém z těsta můžeme buď vyválet plát, ze kterého vykrájíme různé tvary vánočními vykrajovátky, nebo těsto rozdělíme asi na 50 malých kousků, ze kterých uválíme krátké válečky. Tyto válečky rozložíme na připravené plechy tak, aby se nedotýkaly, prohneme je do tvaru esíček a zploštíme jemným rozmáčknutím. Připravené pečivo vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova.

  • 3

    Servírování: Toto sladké pečivo předkládáme jako pohoštění, vychladlé, posypané asi 4 lžícemi moučkového cukru.

Komentáře k receptu