Medový perník s čokoládou
Suroviny
- 50 g Čokoláda hořká
- 100 g Kandované ovoce
- 150 g Máslo čerstvé
- 300 g Med včelí
- 150 g Ořechy lískové
- 30 g Tuk
- 5 g Nové koření mleté
- 5 g Muškátový oříšek
- 5 g Zázvor mletý
- 5 g Fenykl obecný
- 15 g Skořice mletá
- 300 g Poleva čokoládová
- 300 g Cukr moučkový
- 3 g Muškátový květ
- 5 g Anýz mletý
- 30 g Soda jedlá
- 5 g Badyán
- 50 g Kakao
- 800 g Mouka žitná
- 100 g Hrozinky
- 100 ml Rum
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 67 g
- Sodík 613 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 63.2 mg
- Draslík 180.9 mg
- Vláknina 4931.5 mg
- Vitamín A 4931.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kovové mísy dáme máslo, med a čokoládu, vložíme do horké vodní lázně a za stálého míchání rozpustíme. Vyndáme z lázně a do mísy přidáme kakao, vejce, cukr, mouku, hrozinky, drcené ořechy, kandované ovoce, rum, sodu, přisypeme fenykl, anýz, badyán, skořici, zázvor, nové koření a muškát. Všechno koření musí být mleté. Vypracujeme tužší těsto, které necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc.
-
2
Těsto vyválíme na silnější plát, ze kterého tvořítky vykrajujeme různé tvary. Plech pomažeme tukem, vyskládáme na něj perníčky a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny, perníčky vyndáme, potřeme čokoládovou polevou a necháme vychladnout. Upravíme na mísu a podáváme.